Individuell visningsersättning (IV)

Individuell visningsersättning (IV) enligt BUS formulering

”Individuell visningsersättning (IV) är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt. IV infördes efter ett riksdagsbeslut 1997 och fördelas årligen av BUS.

Syftet med IV är att ge bildkonstnärerna, t ex textilkonstnärer, ekonomisk och arbetsmässig trygghet. Det är en kompensation för att konstnären, enligt en inskränkning i upphovsrättslagen, inte har rätt att ta betalt när överlåtna konstverk visas offentligt. Man kan jämföra IV med den ersättning som tonsättare får när deras musik spelas offentligt eller med den som författare får när deras böcker lånas ut på offentliga bibliotek.”

IV- utbetalningar på mellan 500 kr och 45 000 kr per år, sker i december till konstnärer som har skickat förteckning till BUS, på sin offentliga konst i kyrkor, t ex mässhakar och altarprydnader m m, .
BUS, är förkortning på: Bildkonst Upphovsrätt i Sverige, och är den som årligen fördelar IV-ersättningen.
Det finns all anledning för de, som arbetar med offentlig konst till kyrkan, att sammanställa sin produktion av liturgiska föremål och samtidigt se över, hur dessa är förtecknade i kyrkans inventarieböcker.

Detta inlägg är publicerat i Uncategorized. Bokmärk permalink. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>